www.forumchemika.fora.pl
"Tutaj każdy chemik znajdzie coś dla siebie"
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.forumchemika.fora.pl Strona Główna
->
Podstawy chemii
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Chemia
----------------
Chemia ogólna
Chemia nieorganiczna
Chemia w zadaniach
Doświadczenia chemiczne
Podstawy chemii
Elektronika dla chemika
Chemia dla elektronika
Inne
----------------
Dyskusje nie związane z tematem
Kosz
Sprawy forum
----------------
Regulamin forum
Administracja
Błędy? Propozycje?
Ogłoszenia
Skąd to wziąć?
----------------
Odczynniki, sprzęt...
Linki
----------------
Sklepy
Strony o chemii
Inne ciekawe linki
Elektronika
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
ozi171
Wysłany: Pon 19:07, 05 Cze 2006
Temat postu:
bo jedne substancje są bardziej polarne drugie nie
mumin54
Wysłany: Pon 19:04, 05 Cze 2006
Temat postu: Oczywiście
Rozpuszczalność to szerokie pojęcie, ale tu chodzi o proste zadane chemiczne, a musiałbym się rozpisać na 1 stronę
PS.: Nie wszystko rozpuszcza się w wodzie, przykładowo, kalafonia w wodzie się nie rozpuszcza za to w alkoholu etylowym tak...
ozi171
Wysłany: Pon 18:46, 05 Cze 2006
Temat postu:
na zamienienie roztworu nienasyconego w nasycony tak jak już wcześniej napisałeś może też być dodanie dalszej ilości substancji rozpuszczanej aż do momentu gdy przestanie się ona rozpuszczać i zostanie na dnie naczynia no ale patrze że omawiacie tu tylko rozpuszczalnik jakim jest woda, która jednak nie zawsze jest rozpuszczalnikiem. Odnośnie tej rozpuszczalności cial w wyższych temperaturch to się zgodze, ale niestety i tu zasada ma swoje wyjątki pewien związek litu nie pamiętam już dokładnie jaki jak znajde to napisze rozpuszcza się coraz lepiej do pewnej temperatury po jej przekroczeniu jego rozpuszczalność zaczyna jednak spadać.
Muszę jeszcze Cie poprawić, że oprócz roztworów nasyconych i nienasyconych istnieją także przesycone czyli takie które rozpuszczają się w rozpuszczalniku w większej ilości niż by można się spodziewać takim związkiem jes przykładowo octan sodu który rozpuszcza się w wodzie w większej ilości niżby możnabyło się spodziewać, ale w momencie gdy do rozworu takiego dodajemy innej substancji rozpuszczanej natychmist octan ten zaczyna krystalizować.
Musze także dodać że przyspieszeniem rozpuszczania jest także mieszanie a można to wytłumaczyć w ten sposób, że jeżeli mamy wodę z cukrem to woda najpierw hydratuje zewnetrzne cząsteczki cukru a w wyniku tego nie pozwala dotrzeć innym cząsteczkom wody do pozostałych kryształków i rozpuszczanie bez mieszania zachodzi powoli. Jeżeli zaczynamy mieszać cząsteczki hydratowane przez wodę odczepiają się od krysztalków cukru i pozwalają dotrzeć pozostałym cząsteczkom H2O do substancji. Trzeba także dodać, że woda jest przeważnie rozpuszczalnikiem tylko dla substancji polarnych i jonowych dlatego woda np. nie rozpuszcza niepolarnego wosku - trzeba poprostu przyjąć zasadę Podobne rozpuszcza podobne zapraszam na
www.chemia.o8.pl
jeżeli chcecie się dużo więcej w tych tematach dowiedzieć
mumin54
Wysłany: Nie 15:16, 04 Cze 2006
Temat postu: Roztwory
Stopień nasycenia roztworu wiąże się z masą rozpuszczonego w nim ciała. Każda substancja ma określoną rozpuszczalność, tzn. ilość gramów tej substancji, która może maksymalnie rozpuścić się w 100g H2O. W ten sposób można wyróżnić dwa typy roztworów:
Nasycony - Roztwór, w którym ilość rozpuszczonej substancji w 100g H2O jest równa, bądź przekracza rozpuszczalność danej substancji. W roztworze widać nadmiar nierozpuszczonej substancji (przykładowo w niewielkim naczyniu możemy rozpuścić trochę soli kuchennej i dodawać do momentu, kiedy przestanie się rozpuszczać. Wtedy roztwór jest nasycony, a nierozpuszczone kryształki opadną na dno)
Nienasycony - Roztwór, w którym ilość substancji jest mniejsza niż jej rozpuszczalność. Dodając substancji dalej będzie się rozpuszczać
(mówimy o ilościach rozpuszczonych w 100g wody)
Najprostszymi metodami na zmianę roztworu z nasyconego w nienasycony jest jego podgrzanie, bądź dodanie wody. (rozpuszczalność ciał wzrasta z temperaturą i jest proporcjonalna)
Na zamienienie roztworu nienasyconego w nasycony jest odparowanie wody lub ochłodzenie roztworu
magda
Wysłany: Nie 14:56, 04 Cze 2006
Temat postu: roztwory
co nalezy zrobic aby z nasyconego roztworu soli kuchennej otrzymać roztwór nienasyconyy i odwrotnie??
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin